Vada also known as wada or vade or vadai is a savoury fritter-type snack from South India.
Vada is a traditional South Indian food known from antiquity. Although they are commonly prepared at home, vadas are as well a typical street food in the Indian Subcontinent and Sri Lanka. They are usually a morning food, but in street stalls and in railway stations, as well as inside the Indian Railways, they are available as a snack all through the day.
Vada can vary in shape and size, but are usually either doughnut- or disc-shaped and are about between 5 and 8 cm across. They are made from dal, lentil, gram flour or potato.
วาดะ ในภาษาอังกฤษเขียนได้หลายอย่าง ได้แก่ Vada หรือ Wada หรือ Vade หรือ Vadai เป็นอาหารพื้นเมืองของอินเดียทางตอนใต้ ที่ชาวอินเดียรู้จักคุ้นเคยกันมาตั้งแต่สมัยโบราณ วาดะส่วนใหญ่จะทำกินกันภายในบ้าน ปัจจุบัน วาดะ นิยมรับประทานกันโดยทั่วไป มีขายตามร้านแผงลอยริมถนนของอินเดียและศรีลังกา และชาวอินเดียนิยมรับประทานเป็นอาหารเช้า แต่ก็สามารถรับประทานเป็นอาหารว่างในระหว่างวันได้เช่นกัน โดยเฉพาะชาวอินเดียที่อยู่ตามสถานีรถไฟ
วาดะ ทำมาจาก ดาล (Dal) , ถั่วเมล็ดแบน (Lentil), แป้งที่ทำจากถั่วชิกพีบด (gram flour) หรือ มันฝรัง
วาดะ มีรูปร่าง ลักษณะ รวมถึงขนาด ที่แตกต่างกันไปแล้วแต่คนทำ แต่ส่วนใหญ่จะมีรูปร่างคล้ายคลึงกับ โดนัท หรือ รูปร่างทางสีเหลี่ยม ขนาดประมาณ 5-8 เซ็นติเมตร
วาดะ ตัวแป้งจะคล้ายกับแป้งที่ใช้ทำ อิดลี่ เพียงแต่เขาเอามันมาทอดเท่านั้นเอง วาดะ ถือว่าเป็นพี่น้องกับอิดลี่เลยทีเดียว เพราะชาวอินเดียเขามักจะสั่งมากินร่วมกันเสมอ
How to make Medu Vada - South Indian recipe